Výstavní síň Mánes
Masarykovo nábřeží 1
110 00 Praha 1

Kupka, Tichý, Zrzavý a další čeští umělci pod střechou Mánesu

Aukční síň Art Capital ve dnech 12. 5. – 1. 6. 2024 představí na předaukční výstavě k nadcházející sálové aukci tvorbu předních českých umělců minulé i současné generace. Návštěvníci Výstavní síně Mánes budou mít jedinečnou příležitost vidět na jednom místě unikátní díla Františka Kupky, Františka Tichého, Jana Zrzavého, Josefa Bolfa, Jana Kalába, Micheala Rittsteina a mnohých dalších.

Výstava přibližuje tvorbu renomovaných českých umělců napříč 19. – 21. stoletím. Pečlivě vybrané položky návštěvníkům umožní seznámit se s myšlenkami jednotlivých autorů a skrze plátno vyslechnout jejich svědectví tehdejší doby. K vidění bude mimo jiné podmanivá olejomalba Jana Zrzavého z bretaňského období, precizní konstruktivistická práce Jana Kubíčka či série osobitých děl Kamila Lhotáka. Ze současné generace se mohou návštěvníci těšit na jedinečnou melancholickou tvorbu Josefa Bolfa v kontrastu s barvy sršícími díly Jana Kalába a Michaela Rittsteina, kus z ikonického cyklu Berlínské kresby Stanislava Kolíbala, elektrizující dílo Ondřeje Basjuka či milostně laděný obraz celosvětově uznávaného Vojtěcha Kovaříka a na mnoho dalšího.

Součástí výstavy bude i unikátní dílo Františka Kupky Černý idol – Vzdor inspirované básní z pera Edgara Allana Poea. V této temně laděné kresbě je viditelná fascinace paralelními světy a záhadami. Dílo Černý idol – Vzdor je exkluzivní ukázkou toho, jak byl František Kupka zaujat temnotou lidské duše a současně vytříbeným esoterickým symbolistou, který o několik desetiletí později fascinoval surrealisty a antimodernistická estetická hnutí.

Dalším vzácným dílem, které bude na výstavě k vidění, je dílo Hlava klauna od Františka Tichého. Jedná se o zcela zásadní dílo z Tichého tvorby s poeticky traktovaným cirkusovým prostředím – jde o první a současně jedinou malbu hlavy klauna vytvořenou Františkem Tichým ve 20. letech 20. století. Tato fauvisticky laděná malba odráží Tichého vnitřní svět a jeho pohled na realitu. Obraz Hlava klauna v návštěvníkovi vyvolá rozpolcené pocity radosti, melancholie a pomíjivosti.

Každý, kdo chce zažít nejen tyto pocity a seznámit se s tvorbou předních českých umělců 19. – 21. století, může navštívit předaukční výstavu Art Capital ve velké Výstavní síni Mánes, a to každý den od 10 do 18 h, včetně víkendů. K prohlédnutí se nabízí také aukční katalog, který je již nyní dostupný na webových stránkách: www.artcapital.cz a v tištěné verzi bude k dostání přímo na výstavě.


Aktuální
výstavy


Navštivte jedinečnou výstavu Franz Kafka v pražském Mánesu

Reportáž České televize z probíhající výstavy
Vladimíra Kopeckého v galerii Mánes.