Výstavní síň Mánes
Masarykovo nábřeží 1
110 00 Praha 1

PAINT YOUR LIFE

14. února 2024–25. února 2024

Ondřej Míšek

Studoval grafický design v ateliéru prof. Lecha Majewského a malbu v ateliéru prof. Adama Styky na Akademii výtvarných umění ve Varšavě. V letech 2009–2016 působil v thajském Bangkoku, kde nejdříve pracoval jako lektor grafiky v Institutu módy a designu Accademia Italiana. Později pracoval jako manažer v jednom z tehdy populárních nočních podniků, v baru Maggie Choo‘s, který byl známý svými představeními čínského kabaretu a jazzovou hudbou. Práce v Maggie Choo‘s se stala inspirací pro sérii obrazů „Maggie Choo‘s Series“.

Ulice, lidé a noční život thajského Bangkoku a také prostředí thajského boxu jsou náměty řady obrazů pod názvy „Bangkok Series“ a „Muay Thai Series“. Mezi poslední práce patří série maleb inspirovaných pobytem ve Varšavě ke konci devadesátých let a na počátku nového tisíciletí. Obrazy Ondřeje Míška jsou charakteristické figurativními motivy, doplněné výraznou typografií, která vychází z grafického designu,
zejména z tvorby plakátu.

Výstava obrazů navazuje na výstavu kreseb „Figurama“ studentů Fakulty designu a umění Západočeské univerzity v Plzni a dalších vysokých uměleckých škol zaměřených na vizuální komunikaci pod vedením prof. ak. mal. Borise Jirků, jehož je Ondřej Míšek také bývalým žákem.


Aktuální
výstavy


Reportáž České televize z probíhající výstavy
Vladimíra Kopeckého v galerii Mánes.